MPI Crossing Borders strijkt neer in Delft



 

Een keer per jaar pakt MPI Nederland uit met het Crossing Borders Evenement. In één dag krijgt een stedenpartner de kans het congresaanbod van de regio te koppelen aan de vakkennis van de MPI-experts. Dit jaar was het de beurt aan Delft Convention Bureau. Op 25 juni toonde deze organisatie hoe in Delft innovatie en conservatie hand in hand kunnen gaan.

Tekst: Monica Rijpma. Fotografie: Butino


De deelnemers ontmoetten elkaar in de Oude Kerk. Het bleek een verrassende locatie en Dennis Luijer, mede-oprichter van Event Design Collective dook meteen in het diepe door de gangpaden en ruimtes van het historisch gebouw in zijn workshop mee te nemen. De toon was gezet. Te voet gingen de deelnemers, nu verdeeld over twee groepen, naar de volgende opdracht in de volgende locatie.

De workshopopdrachten waren steeds uitdagingen die vanuit het perspectief van vernieuwing of juist vanuit dat van het behouden van waarde werden bekeken. Delft gaf daarmee de boodschap mee dat de toekomst niet los staat van het verleden. Samenwerking met als doel om innovatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag, vraagt om nieuwe invalshoeken.

Duurzame mobiliteit

Het thema 'Duurzame mobiliteit' is actueel en vraagt om een serieuze aanpak. De workshop met dit thema werd verzorgd door Nicole Fontein van BlueBox Events. Zij is verbonden aan de TU Delft. Door middel van een spel wist zij tastbaar te maken hoe de meetingplanner een rol kan pakken, om bij klanten duurzamer vergaderen te stimuleren. De omgeving van de oude bibliotheek (DOB Academy) werkte inspirerend.



Vrijwilligerswerk

In Huis van Meerten, een historisch pand beheerd door de Hendrik de Keijzer Stichting, werkten deelnemers aan een organisatorische uitdaging, die werd voorgelegd door Rachel Viersma-Assen van het Ronald McDonald Huis (RMDH). Vrijwilligerswerk is essentieel voor RMDH, waar families van jeugdige kankerpatiëntjes kunnen verblijven tijdens de behandeling van hun kind. Maar in Nederland kampt elke vereniging en goed doel met tekorten, en de traditionele waarde van vrijwilligerswerk ligt niet meer voor iedereen direct in het vizier. Hoe pak je dit op innovatieve manier aan?

Perspectieven

Verderop in Museum Prinsenhof stond Ingrid Rip van Delft Convention Bureau op een trapladder om te illustreren dat kijken vanuit verschillende perspectieven een broodnodige vaardigheid voor een meetingplanner is. De deelnemers werkten in groepjes aan een praktische opdracht; kruip in de huid van een ander en bezie de opdracht van eventorganisatie vanuit een andere hoek. Welke belangen spelen er voor de locatie, voor de opdrachtgever, voor de tussenpersoon en waar zitten de knooppunten die je als goede eventplanner al voorziet en oplost.

Meerwaarde van Delft

Al vanaf februari kwamen 12 van de 26 partners van Delft Convention Bureau en zes MPI'ers samen. Mireille van den Dop van Delft Convention Bureau is trots op de mooie samenwerking. Ze vertelt dat Delft heel veel te bieden heeft, juist nu duurzame overwegingen een steeds grotere rol spelen. Via het congresbureau is de informatie snel voorhanden, of het nu gaat over vergadercapaciteit, excursie mogelijkheden of sprekers voor het evenement, het Delft Convention Bureau en samenwerkende partners zijn een goede eerste stop.

De belangrijkste locaties in de stad zijn min of meer op loopafstand van het station en van elkaar. Daarbij is de diversiteit aan historische en moderne panden een pluspunt om makkelijk een programma samen te stellen dat aan alle doelgroepen appelleert. Het Delftse ecosysteem van kennisinstituten biedt inspiratie om elke meeting een behoorlijke wetenschappelijke lading mee te geven.

De TU Delft staat steevast hoog genoteerd in de QS World University Rankings. Dit internationale klassement vergelijkt de kwaliteit van meer dan 150 universiteiten. Met name verschillende studies bouwkunde en architectuur in Delft behalen wereldwijde topposities. De link naar de meetingindustrie en het thema 'placemaking' is snel gemaakt. Architectuur, civiele- en werktuigbouwkunde geven vorm aan de toekomst.

Wereldwijd is Delfts Blauw een eerste trekpleister voor toeristische bezoekers en na de grote overzichtstentoonstelling van 2023 is Vermeer daaraan toegevoegd. Een ander historisch aspect is de link naar het koningshuis; Delft is de stad waar Willem van Oranje zich in 1572 vestigde en in 1584 werd doodgeschoten. In de Nieuwe Kerk liggen naast Willem van Oranje verschillende leden van het koningshuis begraven.

Ten slotte zorgen de studenten in Delft dat toekomst en verleden verbonden worden in een eigentijdse multiculturele sfeer, waarin je nieuwsgierigheid en optimisme proeft. Doordat Delft via de Schiphollijn alle steden van de randstad snel met elkaar verbindt, is het dus een duurzame keuze voor kleine en middelgrote zakelijke evenementen.



 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Monica Rijpma

Tags: MPI Crossing Borders Delft Convention Bureau Oude Kerk Delft DOB Academy Museumhuis Van Meerten Museum Prinsenhof Delft
Delft Marketing

Algemene voorwaarden | privacy statement