Naturalis beleeft topjaar met meer dan 400.000 bezoekers



Naturalis Biodiversity Center sluit 2016 succesvol af met een record van meer dan 400.000 bezoekers. Voor het vierde jaar op rij stijgen de bezoekersaantallen. In 2015 bezochten 340.000 bezoekers het museum, dit betekent een stijging van bijna 20%. Op de dag dat het oude museum sloot voor verbouwing, 31 augustus, verwelkomde Naturalis de 5 miljoenste bezoeker sinds de opening in 1998.

Bijzonder dit jaar is de tentoonstelling T. rex in Town in het Pesthuis, die op 9 september werd geopend door minister Jet Bussemaker. Sindsdien hebben ruim 130.000 mensen oog in oog gestaan met Tyrannosaurus rex Trix.

Ook op wetenschappelijk gebied boekte Naturalis Biodiversity Center goede resultaten. Wetenschappers De Voogd en Peijnenburg ontvingen elk een prestigieuze NWO Vidi-beurs voor hun onderzoek aan respectievelijk sponzen en plankton. Botanicus Ter Steege werd aangesteld als bijzonder hoogleraar Tropical Forest Diversity and Tree Traits aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn collega Van Andel is benoemd als hoogleraar Etnobotanie aan Wageningen Universiteit. In februari verscheen het IPBES-rapport van de VN over biodiversiteit en bestuiving waaraan wetenschappelijk directeur Biesmeijer meewerkte.

De wetenschappelijke natuurhistorische collectie bestaat inmiddels uit 42 miljoen objecten. Het merendeel daarvan is gedigitaliseerd, waarmee de collectie wereldwijd toegankelijk is voor onderzoek. Enkele tientallen bijzondere dieren zijn in 2016 in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Frans Post. Dieren in Brazilië, waarin Naturalis-onderzoeker Freek Vonk een rol speelt als gids. De opgezette wolf van Luttelgeest en het skelet en de balg van de ‘Wanderwolf’ zijn in bruikleen bij het Duurzaamheidscentrum Assen. Ook in het buitenland zijn diverse objecten uit de Naturalis-collectie in musea te zien. Bij het DWDD University college van Freek Vonk over evolutie waren eveneens tal van objecten te zien. www.naturalis.nl

Foto: Marten van Dijl
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement