Brochure met producten en diensten voor verbeterde toegankelijkheid evenementen



Iedereen die een evenement organiseert kan rekenen op de komst van mensen met een beperking. Veel organisatoren doen hun best om een evenement toegankelijk voor iedereen te maken. Zomaar een rolstoeltoegankelijk toilet inboeken levert echter vaak niet (volledig) toegankelijke producten op. Hoe kun je voorkomen dat je ondanks al je goede intenties toch ontoegankelijke producten inhuurt? Het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg maar daar is nu een einde aan gekomen. Toegankelijkheidsadviseur Marianne Dijkshoorn heeft een brochure ontwikkeld getiteld: ‘Producten en diensten voor een toegankelijk evenement’.

Brochure met toegankelijke producten en diensten
Het is een ontnuchterende statistiek: op dit moment wordt het aantal werkelijk toegankelijke evenementen in Nederland met meer dan één rolstoeltoegankelijk toilet geschat op 10%. In de nieuwe brochure van Marianne Dijkshoorn staan niet alleen toiletleveranciers, maar ook leveranciers van kabelgoten en signage en andere dienstverleners. Allemaal hebben zij toegankelijke producten en diensten in de aanbieding. Deze brochure is er gekomen nadat diverse producenten van evenementen regelmatig bij Marianne kwamen met de vraag wie zij konden contacteren voor toegankelijke materialen en diensten voor hun evenement.

Marianne Dijkshoorn: “Het is tijd dat organisatoren eindelijk een overzicht van toegankelijke producten kunnen vinden waarmee zij direct aan de slag kunnen bij evenementen. De markt heeft veel goede oplossingen voor een betere toegankelijkheid beschikbaar, maar die zijn lang niet altijd bekend bij de organisatoren en producenten. Om aan het zoeken een eind te maken heb ik tal van producten en diensten gebundeld, die een evenement beter toegankelijk maken. Het gaat wat mij betreft niet om commercieel belang, maar om het delen van kennis. Het doel van mijn brochure is dat evenementen meer en beter toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Mensen
met een beperking hebben namelijk wel wat meer nodig dan enkel een rolstoeltoegankelijk toilet en een drempelloze zone. Zeker bij evenementen willen mensen zeker zijn van een gelijkwaardige beleving.”

Leveranciers kunnen kosteloos in de brochure opgenomen worden en producenten kunnen gratis de brochure inzien. Marianne Dijkshoorn toetst als toegankelijkheidsadviseur alle producten of deze werkelijk de toegankelijkheid verbeteren, en blijft de brochure met regelmaat updaten.

Over initiatiefnemer Marianne Dijkshoorn
Marianne Dijkshoorn van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen geeft sinds 2014 advies over toegankelijkheid bij met name evenementen en evenementenlocaties. De specialisatie in evenementen komt doordat Marianne in 2008 het eerste algemene festival in Nederland toegankelijk maakte. Door haar ervaring en haar opleiding heeft Marianne Dijkshoorn een grote expertise opgebouwd als het gaat om toegankelijkheid bij evenementen. Haar streven daarbij is het waarborgen van een gelijkwaardige beleving voor alle bezoekers. En dat hoeft helemaal niet de hoofdprijs te kosten. In haar eigen woorden: “Het is een kwestie van gastvrijheid. En dat brengt geen of geringe kosten met zich mee.”

Toegankelijk voor iedereen
In Nederland heeft één op de vijf mensen een beperking waardoor zij dagelijks behoefte hebben aan toegankelijkheidsfaciliteiten. Dit betreft mensen met een fysieke, auditieve, visuele en cognitieve beperking. Bij mensen met een cognitieve beperking kan gedacht worden aan bijvoorbeeld: mensen met autisme, NAH of een verstandelijke beperking. Door de vergrijzing neemt het aantal mensen met een beperking in ons land gestaag toe, en daarmee ook de toegankelijkheidsbehoefte.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: adviseur toegankelijkheid Toegankelijkheid inclusie Marianne Dijkshoorn
Algemene voorwaarden | privacy statement