Rotterdam Ahoy Convention Centre opent haar deuren in 2020



Unieke functionaliteiten vragen om extra voorbereiding

Rotterdam Ahoy viert in januari 2021 haar 50e verjaardag. Deze mijlpaal zal gevierd worden in het nieuwe veelzijdige gebouw van de Rotterdamse evenementenaccommodatie. Het unieke karakter van het gebouw, dat bestaat uit 35 subzalen en een grote zaal die fungeert als auditorium, muziek- en theaterzaal ineen, vraagt om extra verdieping en uitwerking. Er werd beoogd het centrum eind 2019 te openen; dit wordt eind 2020.

Renovatie en nieuwbouw
De nieuwbouw van het congrescentrum volgt op de renovatie van vijf beurs- & evenementenhallen aan de westzijde van Ahoy. De huidige vloeroppervlakte wordt efficiënter benut, waardoor de beursoppervlakte toeneemt. Daarnaast is er veel aandacht voor klimaatbeheersing en ondergaan de hallen upgrades op meerdere fronten zoals verlichting en nieuwe transportdeuren. Dit project ligt op schema; de eerste vier hallen zijn komende zomer grotendeels gereed en in 2018 zijn alle hallen in een nieuw jasje gestoken.

Uniek gebouw
De bijzondere veelzijdigheid van het nieuwe gebouw is de belangrijkste reden voor de vertraging in het bouwproces. De grote zaal, RTM Stage genaamd, is niet alleen het grootste auditorium van Nederland maar zonder tribune tevens muziekzaal voor 7000 personen en extra beurshal. Peter van der Veer, Directeur Rotterdam Ahoy: "In een uniek ontwerp als dit is het van essentieel belang dat elk detail tot in de puntjes is doordacht voordat er een heipaal de grond in kan. We nemen liever nu wat extra tijd zodat we straks vol trots onze nieuwe aanwinst kunnen presenteren. Bovendien blijft 'de winkel’ geopend. We hebben een prachtige, drukke evenementenagenda; hier moet door de bouwcombinatie continu omheen gewerkt worden.”

Hart van Zuid
De renovatie van de hallen en de komst van het congrescentrum maken onderdeel uit van de grootschalige gebiedsontwikkeling Hart van Zuid, een kwalitatieve metamorfose, met als doel een nieuw bruisend stadscentrum in Rotterdam-Zuid. Het beoogde nieuwe gebied wordt een plek waar het prettig vertoeven is en waar bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen. De gebiedsontwikkeling levert een aanzienlijke maatschappelijke meerwaarde op voor Zuid en voor Rotterdam als geheel: meer kwaliteit, meer werkgelegenheid en betere faciliteiten.

Visuals van het RACC en de gerenoveerde Beurs-& Evenementenhallen (©Kraaijvanger Architecten)

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement